Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на рублата, след като Москва заяви, че е готова да помогне на Беларус

В петък руската рубла поевтиня към многомесечни дъна спрямо долара и еврото, след като Москва обяви, че е готова да помогне на Беларус да разреши вътрешната си политическа криза, ако бъде поискана нейната помощ.

Руската рубла се намира под натиск от продажби през последните дни на фона на рязкото повишаване на напрежението в Беларус с оглед на демонстрациите противи преизбирането на президента Лукашенко, тъй като има опасения, че Москва може да бъде въвлечен в този вътрешен конфликт на своята съседка.

По-рано тази седмица Кремъл каза, че за сега не вижда необходимост да помогне на Беларус по военен или друг начин на фона на протестите след изборната победа на Лукашенко на 9-и август.

Днес обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще направи всичко, за да може да помогне за разрешаване на кризата в Беларус, ако бъде поискана помощ от Москва.

Това предизвика вълна от продажби на рубли, като руската валута поевтиня с 1,55% към 74,95 за един щатски долара, достигайки по този начин най-ниско ниво от 6-и май насам.

В същото време еврото поскъпна с 0,67% към 88,25 рубли, достигайки най-високо ниво от март тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна