Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп с официална номинация от републиканците за кандидат за втори президентски мандат

| обновено на 25.08.20 в 07:29
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Делегати на републиканската партия официално номинираха американския президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс за втори мандат.

В Шарлът, щата Северна Каролина, където се провежда част от конгреса на републиканците Тръмп обвини демократите в опит да „откраднат“ изборите.

Още в началото на непланираната реч Тръмп призова съпартийците му да са нащрек. Президентът твърди, че демократите имат план да опозорят вота с гласуване по пощата. Демократите казват, че дистанционното гласуване е необходимо за предпазване от разпространението на Covid-19.

Критиците на Тръмп определят нападките  му спрямо гласуването по пощата като опит да потисне вота като се има предвид, че този вид гласуване се използва широко и няма доказателства, че е свързано с измами.

Допитвания показват, че Тръмп изостава зад кандидатa на демократите Джо Байдън. Надеждата на републиканците e продължаващият четири дни конгрес с очаквани ежедневни появи от Тръмп – на живо или под друга форма- да помогне на рейтинга на Тръмп, който официално ще приеме номинацията в четвъртък с реч от Белия Дом.

Според официално лице от администрацията по време на конгреса президентът ще изтъкне личните си контакти с избирателите и връзката си с американците.

Кандидатурата на Тръмп за президентските избори на 3 ноември от Републиканската партия беше подкрепена от всичките 2550 делегати на националния конгрес в Шарлът. Заради Covid-19 броят на присъстващите физически в залата беше съкратен от 2250 на 336 (по шест от всеки щат, територия и Вашингтон, Федерален окръг Колумбия).

Тръмп похвали състоянието на борсовите пазари и разкритикува съперника си Джо Байдън за изказването му, че пак би спрял икономическата дейност, за да избегне нов скок на заразени и починали от коронавирусната пандемия. Той заяви, че икономиката на САЩ е била цветуща преди пандемията от Covid-19 и разкритикува губернаторите, които продължават да държат икономиката на своите щати спряна, за да ограничат разпространението на вируса, предаде Асошиейтед прес. Американците знаят как да се пазят от коронавируса и могат да отидат физически до изборните секции, така че няма нужда да гласуват по пощата, каза Тръмп. Според него гласуването на пощата създава условия за измами.

Той допълни, че демократите "нямат ентусиазъм по отношения на техния кандидат, тъй като не харесват Байдън".

В началото на днешното събитие Майк Пенс също беше единодушно номиниран отново да заеме поста на вицепрезидент.

Изказвайки се след номинацията, вицепрезидентът на САЩ Пенс заяви, че страната се нуждае от "още четири години" с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

Той подчерта, че втори мандат на Тръмп означава "повече работни места, повече съдии", подкрепа за армията и полицията, добавяйки, че "ще бъдат необходими още четири години, за да се пресуши политическото "блато" във Вашингтон".

Вицепрезидентът също така призова републиканците да гласуват не само за преизбиране на Тръмп, но и за запазване на мнозинството в Сената, за връщане на републиканското мнозинство в Камарата на представителите и "за превръщането на лидера на малцинството в Камарата, Кевин Маккарти в неин председател".

"Ще направим Америка велика отново и отново", заключи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна