Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитването на Covid-ваксината на Оксфорд включва 50 000 участници

AstraZeneca започва тестване на свое лечение на Covid-19

Изпитването на ваксината срещу Covid-19, разработвана от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca включва около 50 000 участници, заяви във вторник пред BBC Radio 4 Андрей Полард от Оксфордската група за ваксини.

Професорът по педиатрична инфекция и имунология подчерта, че размерът на изпитването е "ключов", за да се гарантира безопасността на ваксината. Полард също така каза, че броят на случаите на Cожид-19 ще бъде важен фактор за определяне кога ваксината ще бъде налична.

Въпреки това той прогнозира, че текущите изпитвания могат да предоставят достатъчно данни за безопасността и ефективността на ваксините, които след това могат да бъдат представени на регулаторните органи преди края на настоящата година.

Оксфордският университет работи върху ваксината Covid-19 заедно с компанията AstraZeneca, който пък обяви по-рано през деня, че започва изпитване за възможно ново лечение на болестта.

AstraZeneca започна първата фаза на изпитанието на свой кандидат за лечение на Covid-19, разкриха от компанията във вторник.

Изследването е предназначено да определи безопасността и ефикасността на комбинацията на AstraZeneca от моноклонални антитела, синтетично произведен протеин, който имитира естествените антитела и който потенциално би могъл да противодейства на симптомите на Covid-19 по подобен начин, както го прави възстановителната кръвна плазма.

Ако се окаже успешно и безопасно, лечението може да се използва за предотвратяване на прогресията на заболяването при пациенти с коронавирус, както и като средство за превенция за хора, изложени на самия вирус, заявиха фармацевтичната компания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна