Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно подобрение на германските бизнес нагласи през август

През август германските бизнес нагласи се възстановяват за четвърти пореден месец от катастрофалния "пандемичен" срив през април, като се отчита подобрение като в промишлеността, така и в сферата на услугите и строителството.

Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, засилвайки надеждите, че най-голямата европейска икономика се намира във фаза на силно възстановяване след масивния икономически шок, провокиран от коронавирусната пандемия през второто тримесечие, когато БВП се срина с 9,7%, според оповестени по-рано днес ревизирани леко във възходяща посока данни на официалната немска статистика Deststis.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, нарасна през август до 92,6 пункта от 90,4 пункта през юли и при очаквания за по-умерено повишение към 92,2 пункта. Това представлява повишение за четвърти пореден месец, след като април индексът се срина до 74,3 пункта, отбеляза рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши през текущия месец до 87,9 пункт от 84,5 пункта през юли, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца нарасна до 97,5 от 96,7 пункта през юли.

Съществен подобрение бележи бизнес климат индекса в промишлеността (до -5,4 от -12,1 пункта) и в сферата на услугите (до 7,8 от 2,1 пункта) при по-умерено подобрение в сферата на търговията (до -4,8 от -5,1) и строителството (до 0,00 от -2,5).

"Немската икономика е на пътя на възстановяване“, отбеляза президентът на Ifo Клеменс Фуест, като добави, че фирмите оценяват настоящата си бизнес ситуация много по-оптимистично, отколкото през предишния месец.

Икономистът Клаус Волрабе от института Ifo заяви, че се очаква икономиката на Германия да нарасне с почти 7% през третото тримесечие спрямо второто, когато в разгара на пандемията беше отчетен рекорден икономически спад от 9,7 на сто.

"Подемът обаче все още е крехък. Все още не сме достигнали нивото от преди кризата", посочи Волрабе пред Ройтерс и добави, че неотдавнашният скок на новите инфекции на коронавирус подчертават риска от втора вълна, която може да отново да отмени вървящото възстановяване.

Клаус Волрабе също та изтъкна, че очакванията за износ отново са намалели, тъй като бизнесът в чужбина остава труден за много немски компании. "С оглед на нестабилната ситуация в други европейски страни германската експортна индустрия се справя сравнително добре“, посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна