Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 6 от подкаста "Кожа и слънце": При кои болести не трябва да се излагаме на слънце

В шестия епизод на тематичния подкаст "Кожа и слънце" доц. д-р Валентина Брощилова разказва кои са заболяванията на кожата, при които не трябва да се излагате на слънце. Тези заболявания се наричат фотодерматози. Това са страдания на кожата, които се отключват при едно съвсем нормално излагане на кожата на слънце.

Това са на първо място типични кожни състояния или различни заболявания от спектъра на ревматологията, метаболитни състояния или генетични синдроми, които се влошават, когато пациентът се изложи на слънце.

Доц. Брощилова дава за пример заболяване, при което описват хората като "вампири", които трябва да стоят на тъмно. Поради генетичен дефект те не трябва да се излагат под слънчевите лъчи, защото има голям риск от появата на различни кожни тумори.

Други заболявания, при които слънчевата радиация е опасна, са различните видове порфирии-дерматологичните и гастроенетерологичните.

Доц. Брощилова описва как се отключва непоносимостта към слънцето.

Доц. Валентина Брощилова

В епизода ще научите кои състояния и заболявания биха могли да доведат до липса на защитни механизми към слънчевата радиация.

Дефицитът на витамин В3 в организма също предизвиква силна чувствителност към слънчевите лъчи. Кои хора са застрашени и трябва да внимават? 

В подкаста ще научите още как може да измерите вашата фоточувствителност - прага за дозата слънчева радиация, която може да приемете.

Епизод 6 можете да чуете тук:

Доц. д-р Валентина Брощилова се дипломира в Медицински университет София като първенец на випуск 2001г. с приз Златен Хипократ“. Провокирана от енигмите на кожната патология започва клинична ординатура в Клиниката по автоимунни булозни дерматози към Катедрата по дерматология и венерология на Медицински университет София. В следващите години задълбочава познанията си по клинична дерматология и дерматопатология в Munich /Germany/ и Ghent /Belgium/. Провежда обучение по хистопатология и имунофлуоресцентна диагностика в Хистопатологична лаборатория, Катедра по дерматология, Медицински факултет, Yale University, New Haven (USA). Сертифицира се като специалист дерматовенеролог през 2006г. и веднага придобива статут на асистент в Катедрата по дерматология и венерология към Медицинския университет София. В следващите две години провежда допълнително обучение по дерматопатология в сектора по хистопатология на Катедрата по дерматология в Медицински университет, Graz /Austria/. В края на 2008г. успешно защитава Diploma in Dermatopathology, International Committee for Dermatopathology, the Union Europeenne des Medecins Specialistes / European Union of Medial Specialists – Section of Dermato-venereology and Section of Pathology – международно-лицензирана специалност по дерматопатология. През 2011г. провежда специализация в клиниката по кожни и венерически болести в болница Hadassah, Jerusalem, Israel. В края на същата година успешно защитава научно-образователна степен доктор по медицинас дисертация на тема: Установяване на промените в полиаминния метаболизъм при доброкачествени и злокачествени кератиноцитни пролиферации“.

Научните й интереси са в областта на хистопатологията, автоимунните булозни дерматози, молекулярно-генетични и биохимични диагностични методи, терапевтични иновации.

Има над 70 реални научни публикации в наши и международни периодични издания, 5 съавторства в международни монографии, над 100 участия в реномирани международни научни форуми, три защитени международни научно-изследователски проекта, изследовател е в множество клинични проучвания. Лауреат е на престижни международни награди, има над 250 цитирания в международни научни източници, импакт фактор на публикациите – 37 и на цитиранията – 420.

Член е на Българското дерматологично дружество, European Academy of Dermatology and Venereology /EADV/, European Society of Dermatohistopathology /ESDHP/ и Централно източно-европейска асоциация по дерматология и венерология /Central Eastern-European Association of Dermatology and Venereology/. Владее английски, немски и руски език.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.