Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не Турция създава напрежение в Източното Средиземноморие, заяви Ердоган на Тръмп

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви на президента на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор, че Анкара не е тази, която създава нестабилност в Източното Средиземноморие, разкри турската дирекция за комуникации.

Обсъждайки двустранните отношения на двете страни, лидерите засегнаха регионалното напрежение в Средиземноморието, като Ердоган предположи, че гръцката страна има по-голяма отговорност, за да се справи с положението, тъй като Анкара вече предприе "конкретни действия", показвайки, че желае да започне диалог с Атина, за да се деескалира напрежението.

Спорът между Гърция и Турция възникна, след като турски кораб започнал сондиране на нефт и газ в морска територия, за която Атина има конкурентни претенции. Това накара Гърция да проведе съвместни военни учения с Франция, Италия и Кипър, чрез които се опитва да утвърдят юрисдикцията над спортните води.

След този ход Ердоган обеща, че правителството му няма да иска земя на друга държава, заявявайки обаче, че никога няма да направи отстъпки на територията, която Анкара вижда като своя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна