Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започва разследване на хоспитализацията на Навални

| обновено на 27.08.20 в 17:50
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на вътрешните работи на Русия заяви в четвъртък, че е започнало разследване на хоспитализацията на критиката на Кремъл Алексей Навални относно това, която негови близки хора подозират, че е заради отравяне, предаде агенция ТАСС, цитиран от Ройтерс.

Навални е в медицинска изкуствена кома в берлинска болница, където беше откаран със самолет от омската болница.

Германската клиника, която го лекува, заяви преди дни, че първоначалният медицински преглед на Навални сочи за отравяне, въпреки че руските лекари, които са лекували руския опозиционер в сибирска болница не са съгласни с тази диагноза.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Москва подкрепя идеята за започване на независимо разследване срещу предполагаемото отравяне на Навални, докато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че случилото се с Навални не трябва да засяга отношенията между Русия и западните страни, и подчерта, че Москва нямаше нищо общо със случая.

Междувременно стана ясно, че руската генерална прокуратура е поискала от Германия правна помощ по разследването на случая с опозиционера Алексей Навални.

Искането се основава на Европейската конвенция за взаимна правна помощ. По силата на това искане Германия трябва да предостави на Русия медицинските протоколи за състоянието на Навални.

В същото време от прокуратурата не виждат основания за наказателно разследване по случая. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!