Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп намалява американските войници в Ирак с една трета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати могат да намалят броят на американските войници в Ирак с приблизително 3500, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на няколко официални служители.

В момента Пентагонът разполага с 5200 действащи войници в близкоизточната страна, като намаляването с една трета би довело до свиване на техния брой към нивата от 2015 година, посочва бизнес изданието.

Преди седмица американският президент Доналд Тръмп даде знак за идеята за ограничаване на военното присъствие в района, като отбеляза, че това скоро може да бъде факт.

Тогава Тръмп заяви пред иракският премиер Мустафа ал Кадими, който беше на визита в Белия дом, че се надява американските войски да напуснат скоро Ирак. На въпрос дали американските войски ще напуснат Ирак след три години, Доналд Тръмп каза, че изтеглянето ще се случи "скоро" и че той желае Ирак да може да се защити, след като САЩ напуснат територията на страната.

Тогава президентът на САЩ добави, че ще разговаря с Ал Кадими за военните и петролните проекти. Президентът подчерта, че двете страни имат добри отношения и че заедно побеждават ИДИЛ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна