Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Русия няма да изпраща правоохранителни сили в Беларус

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не вижда необходимост от изпращане на правоприлагащи сили в помощ на Беларус, тъй като сега ситуацията в страната е стабилна и под контрол, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Говорейки по време на конферентен разговор с репортери, Песков посочи, че беларуските сили за сигурност и ръководството на страната държат ситуацията под контрол по "доста сигурен начин".

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл е създал специални полицейски сили, които да подкрепят Лукашенко по негово искане, но заяви, че те няма да бъде разгърнати, освен ако вълненията в Беларус не излязат извън контрол с оглед на гражданските вълнения, избухнали в Минск след президентските избори. Докато този ход беше приветстван в Беларус, той беше осъден от НАТО и Европейския съюз.

Дмитрий Песков също така отбеляза, че Москва е готова да окаже помощ при осъществяването на промени на конституцията на Беларус, ако президентът на страната Александър Лукашенко поиска това.

Ройтерс напомня, че по-рано тази година Русия одобри промени в собствената си конституция, които позволяват на Путин да остане на власт до 2036 г., ако бъде избран за нов президентски мандат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна