Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еп. 7 от подкаста "Кожа и слънце": Излагането на слънце след естетични процедури

В седмия епизод на тематичния подкаст "Кожа и слънце" дерматологът д-р Дончо Етугов разказва защо трябва да се предпазваме от слънцето след естетични процедури.

Той е категоричен, че през лятото не трябва да се правят интензивни хирургично-естетични процедури.

Това се отнася за процедури като химичния пилинг, мезотерапия, лазерно и фотоподмладяване, тоест всички подмладяващи процедури чрез контролирана травма върху кожата, които имат за цел подобряване на производството на колаген. 

д-р Дончо Етугов

В тези случаи процедурите активират меланоцитите, които, ако бъдат изложени на слънце, произвеждат двойно-тройно повече количество меланин.

В епизода д-р Етугов описва и най- новите методи за кожна реконструкция при рак на гърдата.

Подкаста можете да чуете тук:


Д-р Дончо Етугов завършва медицина през 1996 г. От 1999 г. е асистент по кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и Венерология на Медицински Университет - София. Понастоящем е главен асистент. Член е на Българската асоциация на естетичните дерматолози и консултант на НЗОК по кожни и венерически болести.

Професионалните му интереси са в областта на кожните тумори и тяхното оперативно лечение с оптимален естетичен резултат. Също и Дерматоалергология, Флебология и съдови дерматози- трудно зарастващи рани и тяхното лечение. Естетична медицина и пластична дерматология- естетични корекции, подмладяващи процедури /ботокс, запълване на бръчки, ремоделиране на лицето посредством възстановяване на загубени лицеви обеми, лазерно и фотоподмладяване.  Премахване на нежелани пигментации, капиляри и татуировки. Мезотерапия и пилинг.

Специализирал е обща дерматология в Университетската болница „Сент Луи” - Париж под ръководството на проф. Морел, оперативна дерматология и болести на вените на долните крайници в Университет „Фридрих Шилер” гр. Йена, Германия под ръководството на проф. Питер Елчер, в Университетската дерматологична болница „Андреас Сингрус” под ръководството на Проф. Андреас Кацамбас, с тема на специализацията “Дерматологична Козметология: химични пилинги, лазери и дерматоалергология”, в Университетската болница „Топ Вергата” на Римския Университет на тема Биологични средства в дерматологичната практика под ръководството на проф. Серджо Кименти и придобита специалност „Пластична Дерматология” в Университетската болница на Римския Университет „Топ Вергата” под ръководството на проф. Лука Бианки.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени