Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква по-умерен спад на БВП през тази година и по-слаб растеж догодина

Управляващите в Германия очакват пандемията от коронавирус да причини малко по-сдържан икономически спад през настоящата година спрямо първоначалните опасения, но и по-слаб отскок на водещата европейска икономика през следващата година, показват новите правителствени прогнози.

Правителството ревизира нагоре икономическата си прогноза за 2020 г. до спад на БВП с 5,8% вместо очакваният по-рано спад с 6,3%. Дори и да се осъществи тази нова прогноза, това би представлявало най-големият икономически спад от края на Втората световна война. Ройтерс напомня, че по време на световната финансова криза преди около десетилетие германската икономика се сви с 5,7 на сто.

За 2021 г. немското правителство обаче ревизира надолу прогнозата си за растеж до повишение на БВП с 4,4% вместо с предходната оценка за експанзия от 5,2%.

Това означава, че германската икономика няма да успее да достигне предпандемичното си ниво преди 2022 година.

Представяйки новите прогнози, икономическият министър Петер Алтмайер отбеляза, че германската икономика се намира в "изненадващо бързо V-образно възстановяване" от силния спад през второто тримесечие, причинен от въведените тогава строги карантинни мерки заради коронавирусната пандемия.

Той също така посочи, че Германия е успяла да запази същността на своята икономика и не очаква ново блокиране и карантинни мерки подобни на тези през март и април, визирайки по-конкретно сектори като търговията на дребно и индустрията.

Министърът на икономиката посочи, че се очаква спад на немския износ с 12,2% през 2020 година, последван о растеж с 8,8% през 2021г. Очаква се частното потребление в страната да се свие с 6,9% през тази година и да нарасне догодина с 4,7 на сто.

Според него Германия ще достигне предпандемичните нива на БВП през 2022 година.

Алтмайер допълни, че най-големият риск за икономиката на Германия е състоянието на световната икономика.

Актуализираната прогноза за БВП ще бъде в основата на прогнозите за данъчните приходи, които финансовото министерство се очаква да актуализира следващата седмица, а заедно с тях и бюджетната рамка за 2021 г., която ще бъде представена от финансовият министър Олаф Шолц по-късно този месец.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна