Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият най-богат човек в света вече се казва Илон Мъск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск се превърна в третият най-богат човек в света, според Bloomberg Billionaires Index.

Това стана факт след огромното поскъпване на акциите на американската компания за електромобили през август и индикациите за продължаващо силно възходящо движение в началото на новия месец.

Акциите на Tesla нараснаха през миналия месец с цели 74,2%, което представлява второто най-драматично месечно поскъпване след май 2013 година, когато беше отчете ръст с 81,1 на сто.

Само в рамките на търговията в понеделник (31-и август) акциите на Tesla inc. се повишиха с 12,56% в резултат на влязлото в сила сплитване на акциите 5 към 1 (предоставяне на пет нови акции срещу една стара), което да направи тяхната търговия още по-привлекателна за по-малките инвеститори.

Така пазарната капитализация на компанията, произвеждаща електрически автомобили, достигна в края на август 464,3 млрд. долара, което я направи седмата най-скъпо оценена фирма в САЩ.

През последните 12 месеца акциите на Tesla скочиха с цели 1004,4%, докато акциите на други компании за електрически моторни превозни средства като Nio Inc. и Workhorse Group Inc. поскъпнаха за същия период съответно с 565,4% и с 330,2%.

Акциите на Tesla продължават да поскъпват и на днешната извънборсова търговия преди старта на Уолстрийт. Те нараства с нови около 7% към $ 533 за една акция.

Всичко това помогна на главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да се превърне в третата най-богата личност в света с богатство в размер на 115 млрд. долара.

На първа позиция остава собственикът на Amazon Джеф Безос със състояние за 202 млрд. долара, следван от бившият шеф на Microsoft Бил Гейтс със 125 млрд. долара.

На четвърта позиция вече отстъпи Марк Зукърбърг от Facebook с богатство, което е оценено на 111 млрд. долара, показва Bloomberg Billionaires Index.

Графика на акциите на Tesla Inc.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!