Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на продажбите на дребно в Германия през юли

Продажбите на дребно в Германия се понижиха изненадващо през юли след спад и през юни, показват данни на официалната статистика Destatis, които могат да охладят надеждите, че разходите на домакинствата във водещата европейска икономика ще бъдат достатъчно силни, за да допринесат за силно икономическо възстановяване през третото тримесечие след коронавирусния шок от пролетта.

Продажбите на дребно се понижиха през юли с 0,9% спрямо юни, когато се свиха с 1,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 0,5 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през юли с 4,2% след растеж с 6,7% месец по-рано и очаквания за повишение с 4,1 на сто.

Спрямо февруари 2020 година, месецът преди пандемията от Covid-19 да избухне в Германия, продажбите на дребно през юли се повишиха с 0,9 на сто, посочва Destatis.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през юли с 4,2% на годишна база, като това е първото нарастване на тези продажби след началото на коронавирусната пандемия.

Продажбите на нехранителните стоки нараснаха с 4,4% спрямо юли 2019 г., докато продажбите по интернет и пощата скочиха с 15,6 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна