Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Tesla, след като голям акционер намали дела си в компанията

Снимка: БГНЕС

Акциите на Tesla Inc поевтиняват с над 12% по време на днешната търговия на Уолстрийт, след като беше разкрито, че най-големият външен акционер на компанията за електромобили е намалил дела си в нея.

Базираната в Шотландия фирма Baillie Gifford & Co., която беше вторият по големина акционер с 6,3% от акциите на Tesla Inc.  е намалила дела си в компанията до 4,25%, според подаваните декларации в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Според информация на "Уолстрийт джърнъл" фирмата Baillie Gifford е казала, че е намалила своя дял в Tesla с оглед на нейните правила, които ограничават процента на притежавания от нея портфейл в дадена акция на фона на силното поскъпване на акциите на производителя на електромобили.

Акциите на Tesla Inc. поскъпна близо тройно (със 169,4%) само в рамките на последните три месеца, като те поскъпнаха особено рязко през последните дни на търговия, след като компанията обяви тяхното сплитване 5 към 1 (предоставяне на пет нови акции за всяка една стара). Само в рамките на понеделник акциите на Tesla поскъпнаха с 13%, като през август скочиха с цели 74%.

След новината акциите на Tesla поевтиняват с над 12%, задълбочавайки вчерашния спад с 4,7%, който пък беше провокиран от новина, че компанията планира да продаде свои акции в размер до 5 млрд. евро.

Графика на акциите на Tesla от началото на годината



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна