Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на Уолстрийт след агресивни разпродажби на акции на технологичните гиганти

Фоновите индекси на Уолстрийт отбелязват солидни понижение, след като  акциите на технологичните гиганти, които през последните седмици достигаха все нови и нови рекордни върхове, са подложени на агресивни разпродажби.

Поредното повишаване на молбите за помощи през безработица през последната седмица и отслабването на активността в сферата на услугите на САЩ през август пък засилиха страховете за бавно и продължително икономическо възстановяване от коронавирусната криза, което оказа допълнително негативно влияние на пазарите на акции.

Три часа след старта на днешната търговия индексът DJIA се понижава с над 500 пункта (с близо 2%), широкият индекс S&P500 с 2,75%, а технологичният индекс Nasdaq Composite пада с над 4%.

Този спад е факт, след като в сряда индексът DJIA нарасна с 1,6%, доближавайки на по-малко от 2% своя рекорден връх от февруари, докато индексите S&P500 и Nasdaq се повишиха съответно с 1,5% и с 1%, затваряйки в сряда в нови рекордни върхове.

Днешният силен спад на Уолстрийт е провокиран от агресивни разпродажби на акциите на американските технологични гиганти, чието силно възходящо движение през последните седмици и месеци беше в основата и на общия подем на американските пазари на акции.

Съмненията относно по-нататъшни фискални стимули от страна на законодателите във Вашингтон може би са един от факторите, които обезсърчават инвеститорите, залагащи в последно време на постигане на сделка между републиканци и демократите по-късно този месец, която да предложи допълнително облекчаване на американските потребители и на бизнеса и допълнителни средства за инвестиции в акции. Във вторник обаче председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че демократите и републиканците все още имат „сериозни различия“.


Инвеститорите също така може би обмислят ротация на техните активи във водещите технологични акции към акции на по-широкия фондов пазар с надеждата, че това ще укрепи основите на възходящото борсово рали.

Акциите и на петте водещи технологични компании, известни като на FAANG, поевтиняват с над 4-5%, като на Apple падат с 5,25%, на Amazon с 4,25%, на Facebook с 5,1%, на Netflix - с 4,1% и на компанията-майка на Google - Alphabet -  4,4%. Акциите на друга огромна по пазарна капитализация компания като Microsoft също се сриват с над 5%.

Продължава и силният спад на акциите на Tesla за трета поредна сесия на търговия, като на този етап те поевтиняват с 6,6 на сто.

Силният спад на Уолстрийт доведе до натиск от продажби и на европейските фондови борси в края на търговията на стария континент, като индексът S&P500 затвори с понижение от 1,4%, немският индекс DAX 30 падна също с 1,4%, френският CAC 40 с 0,45%, а британският FTSE100 - с 1,52%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени