Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ желаят да разширят забраната на китайски технологични приложения отвъд TikTok

Съединените щати могат да забранят повече китайски технологични приложения, разглеждани като заплаха за националната сигурност, заяви началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус.

Представителят на Белия дом заяви, че администрацията на Тръмп се стреми да разшири наложената забрана отвъд приложението TikTok на компанията ByteDance Ltd., което беше поставено на прицел от американския президент заради предполагаемите връзки с правителството в Пекин.

Изявлението на Медоус идва след съобщения, че преговорите за продажбата на операциите на TikTok в САЩ са засегнати от нов набор от ограничения, въведени от Пекин.

Преговорите за продажба на американските операции на TikTok на ByteDance Ltd. са се сблъскали с пречка, след като е станало неясно дали алгоритмите на приложението могат да бъдат включени в сделката, съобщи по-рано тази седмица "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на лица, запознати с въпроса.

Проблемът е възникнал, след като правителството в Пекин издаде нов набор от ограничения, които се отнасят до износа на технологии за изкуствен интелект и вероятно ще обхванат основните алгоритми на приложението за споделяне на видео.

Тази информация дойде на фона на съобщения, че TikTok преговаря с американските компании Oracle и Microsoft относно продажбата на китайското приложение за видеострийминг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени