Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахване на оборудването на Huawei и ZTE ще струва 1,84 млрд. долара на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) обяви в петък, че премахването и подмяната на телекомуникационното оборудване на китайските компании Huawei Technologies Co. и ZTE Corporation в американските мрежи ще струва приблизителни 1,837 млрд. долара.

През юни Бюрото за обществена безопасност и национална сигурност на Комисията публикува окончателната класификация на Huawei и ZTE като "представляващи заплахи за националната сигурност за целостта на комуникационните мрежи на страната".

"Още веднъж настоятелно призовавам Конгреса да осигури подходящо финансиране за възстановяване на разходите на операторите за подмяна на всяко оборудване или услуги, определени като заплаха за националната сигурност, така че да можем да защитим нашите мрежи и огромният брой части от нашата икономика и общество, които разчитат на тях“, заяви председателят на FCC Аджит Пай.

Той също така посочи, че "несигурното оборудване и услуги" в комуникационните мрежи може да бъде предадено в ръцете на "доверени доставчици".

Междувременно Ройтерс съобщи, че администрацията на Тръмп обмисля дали да не добави най-големият китайски производител на микрочипове SMIC към "черния списък" за търговията, заяви служител на Министерството на отбраната.

Говорителка на Пентагона посочи, че Министерството на отбраната работи с други агенции, за да определи дали да предприеме подобна стъпка спрямо Semiconductor Manufacturing International Corporation, което ще принуди американските доставчици да търсят специален лиценз, преди да търгуват с китайската компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени