Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слабо нарастване на германския износ и внос през юли

Германският износ нарасна през юли с 4,7% спрямо юни, когато скочи с 14,9%, но въпреки това остава далече под нивата от преди коронавирусната криза, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това е пореден сигнал за по-бавно възстановяване на водещата европейска икономика след нейния рекорден от Втората война насам спад през второто тримесечие.

В същото време вносът в Германия се повиши през юли с 1,1% след юни, когато нарасна със 7 на сто.

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен ръст на немския износ с 5,0% и на вноса с 3,5 на сто.

По-слабият растеж на вноса спрямо износа допринесе за увеличаване на търговския излишък на сезонно-коригирана база до 18,0 млрд. евро от 14,5 млрд. евро през юни при очаквания за позитивен баланс в размер на 16,0 млрд. евро.

Въпреки повишаването на международната търговия на Германия през юли износ на годишна база се сви с 11% след понижение с 9,4% през юни, докато вносът спадна с 11,3% след понижение с 10% месец по-рано.

Търговският излишък на некоригирана база се понижи през юли до 19,2 млрд. евро от 21,3 млрд. евро година по-рано.

Балансът по текущата сметка на Германия пък отчете през юли излишък в размер на 20 млрд. евро след позитивен баланс за 19,4 млрд. евро година по-рано.

Днешните данни са в подкрепа на очакванията, че най-голямата европейска икономика ще се върне по пътя на растеж през третото тримесечие благодарение и на завръщане на бизнес активността към предкризисните нива във вътрешен план, както и в някои от основните германски търговски партньори. Слабото търсене от страна на големи икономически партньори като САЩ, които все още се борят с пандемията, обаче може да доведе до по-слабо възстановяване на немската икономика от нейния исторически спад през второто тримесечие.

Данните на Destatis показват, че износът за САЩ е бил със 17% по-нисък през юли на годишна база. Износът за Китай обаче, който преживява по-силно възстановяване от този в посока САЩ, като той намалява с едва 0,1% спрямо юли 2019 година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.