Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови книги за диагностиката и лечението на множествената склероза

Снимка: болница "Св.Иван Рилски"

Две нови книги, посветени на мултиплената склероза - МС, с български автори вече са на разположение в България. Авторите са едни от най-големите специалисти у нас в областта на това тежко, автоимунно заболяване на централната нервна система, съобщават от болница „Свети Иван Рилски“.

Монографията – „Мултиплена склероза“ на проф. Пенко Шотеков, началник на Клиниката по неврология към Университетска болница „Св. Иван Рилски“ разглежда заболяването в по-широк аспект от епидемиологията на болестта до лечението.

„Имунопатогенеза  и терапия на мултиплената склероза“ с автор д-р Детелина Стоилова от Клиниката по неврология към същата болница пък дава актуална информация за съвременната терапия на заболяването.

Снимка: болница

Издаване на тези две монографии е свързано с повишения интерес през последните две десетилетия  в целия свят към множествената склероза, съобщават още от болница „Свети Иван Рилски“.

Болестта се диагностицира с магнито-резонансна томография, а у нас има регистрирани 13 медикамента и в момента в света се изследват още няколко потенциално  перспективни молекули.

Един от най-големите центрове за лечение на множествена склероза се намира в „Св. Иван Рилски“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна