Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ блокират визите за китайски изследователи и студенти

Съединените щати отнеха повече от 1000 визи на китайски граждани към 8 септември, заяви говорител на Държавния департамент, предаде Ройтерс. Това е част от усилията на администрацията на Тръмп да блокира влизането на студенти и изследователи от Китай, за които се смята, че имат връзки с китайските военни.

Изпълняващият длъжността директор на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ Чад Улф заяви в сряда, че САЩ са решили да блокират визите за някои китайски студенти и изследователи в опит да спрат кражбата на чувствителни изследвания.

"Блокираме визите за някои китайски студенти и изследователи, свързани с китайската стратегия за военен синтез, за да им попречим да крадат и да присвоят по друг начин чувствителни изследвания", обясни Чад Улф.

"Продължаваме да приветстваме легитимни студенти и учени от Китай, които не подпомагат целите на китайската комунистическа партия за военно господство", посочи за Ройтерс говорител на Държавния департамент.

Преди време САЩ въведоха санкции срещу 24 китайски компании, включени в американския черен списък с оглед на участието им в дейности в Южнокитайско море, докато Китай обяви, че планира да въведе свой собствен набор от разпоредби относно сигурността на данните в интернет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна