Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецизен апарат открива ракова клетка сред 100 000 здрави

Снимка: Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания внедри последно поколение апаратура за имунологични изследвания на злокачествени заболявания.

С новата апаратура се открива една ракова клетка сред 100 000 здрави в реално време, съобщават от болницата.

Четири специализирани апарата от най-висок клас вече функционират в Лабораториите по клинична имунология и клинична патология хематологичната болница в столицата.

Апаратурата дава възможност да бъде разпознат с много висока точност всеки тип или подтип кръвни клетки, степента им на зрялост, нормалният им модел на развитие или болестните отклонения, както и да разграничи здравите от злокачествените клетки, патологичните имуноглобулини от нормалните, остатъчни или възстановяващи се след лечението имуноглобулини.

Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

Прецизността е толкова голяма, че може в реално време да се открие една ракова клетка сред други 100 000. Апаратурата ще се използва за диагностика на целия спектър злокачествени заболявания на кръвта, но могат да се изследват и други тумори и тъкани.

Новият флоуцитометър, който е първият по рода си у нас, е от най-ново поколение и има възможност да категоризира до 14 отделни параметъра върху всяка една от стотици хиляди до милиони клетки, анализирани в реално време.

Апаратът позволява да се покрият най-високите стандарти за диагностика в хематологията. Възможностите му осигуряват задължителната оценка на броя и жизнеспособността хемопоетичните стволови клетки при трансплантация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!