Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безкръвни операции през носа осигуряват бързо възстановяване

Снимка: Свети Иван Рилски

Седем иновативни минимално инвазивни техники и класически микрохирургични достъпа за неврохирургично лечение на аденоми на хипофизата през носната кухина представя най-новата книга „Ендоназални достъпи към селарната област“.

Автор на книгата е ежеденевно практикуващ  ендоскопската хирургия в България, д-р Асен Хаджиянев, завеждащ Националния референтен център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми към болница„Св. Иван Рилски“. Това съобщават от болницата.

Става въпрос за неврохирургия, която използва естествените кухини в носа – ноздрите, за да се достигне до основата на черепа и да се извърши операция на хипофизната жлеза и нейните придатъци.

По този начин оперативното лечение е максимално щадящо за пациентите, не оставя никакви белези, а възстановяването е двойно по-бързо.

Центърът в „Св. Иван Рилски“, в който се извършват 95% от този тип интервенции в България, е единственият тясно профилиран изцяло в едноскопската хирургия на черепната база.

Хипофизните аденоми са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки  човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система.

Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна