Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 на сто от студентите в ТУ искат да учат присъствено

Карантиниран студент ще следи онлайн лекциите от вкъщи

Снимка: БГНЕС

„На 28 септември академичната година в Техническия университет ще започне присъствено, като това е желанието на 60 на сто студентите според данните на онлайн проучване във връзка с пандемията сред 1000 младежи от най-голямото техническо училище в страната“, съобщи пред БНР Живко Русев, председател на Студентския съвет на Техническия университет в столица.
„Според изследването 20 на сто казват, че няма да се чувстват безопасно по време на обучението си заради коронавируса, 25 на сто казват, че ще се чувстват напълно безопасно“.

Колегите настояват за присъствено обучение, защото голяма част от нашите дисциплини са практически, използва се определена апаратура, обясни пред БНР Илиян Кордев, секретар на Студентския съвет в ТУ.


Според заповед на ректора на Техническия университет проф. Иван Кралов, ако студент бъде карантиниран, той ще може да проследи лекциите си онлайн от вкъщи, защото в залите ще са монтирани камери.

Ако преподавател бъде карантиниран, неговите дисциплини също преминават на дистанционно обучение. След това се връщат присъствено, след приключване на карантината.

„Другата мярка, която ще се прилага, е че големите потоци от над 100 човека, ще бъдат разделени в различни зали, по 40 души, за да не се събират много младежи на едно място. Техническият университет разполага с много зали. Преподаватели ще се намерят“, каза още Русев.

„Последният въпрос в допитването е свързан с общежитията“, допълни Русев.

В ТУ все още е забранен достъпът на външни лица до стаята ти в общежитието.

35 на сто от запитаните искат изцяло да отпадне забраната , сочи още изследването на Студентския съвет.

35 на сто обаче отговорят, че искат да има ограничение в броя на допусканите външни лица до общежитието, а 10 на сто искат забраната за достъп да остане.“ – това обясни още Живко Русев.

До седмица от Студентският съвет ще внесат предложение до ръководството на ТУ мерките в общежитията да бъдат облекчени. Очакваме това предложение да се приеме“.

Влизането все пак ще става чрез записване на личните данни.

Студентите обясниха, че колегите им спазват противоепидемичните мерки, като не смятат, че маските трябва да се носят по 8 часа на лекции, но пък дезинфектанти има на всички входове на ТУ и те се ползват.“

„Има лек страх от коронавируса сред младите хора, но ние трябва вече да се върнем към нормалния начин на живот“, заяви още Русев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени