Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft и BP си партнират за постигане на нулеви въглеродни емисии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Базираната в Лондон международна енергийна компания BP plc и технологичният гигант Microsoft Corp. обявиха във вторник ангажимента си за взаимноизгодно партньорство с фокус върху цифровата трансформация на енергийните системи за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии.

BP plc ще доставя енергия от възобновяеми източници в Съединените щати, Европа и Латинска Америка и ще помогне на Microsoft да постигне целта си за 100% зелена енергия до 2025 г.

От друга страна, Microsoft Azure (услугата за облачни изчисления на Microsoft) ще помогне на BP при събирането и анализа на данни в подкрепа на инфраструктурната дигитализация на компанията .


"Стратегическо партньорство като това дава възможност на всяка организация да внесе своя уникален опит за водещи промени в индустрията и потенциала да повлияе положително на милиарди животи по целия свят“, коментира сделката изпълнителният вицепрезидент в световния търговски бизнес на Microsoft Джудсън Алтоф.

Преди време изпълнителният директор на "Гугъл" (Google) Сундар Пичай потвърди, че неговата компания е първата, която е постигнала 100% въглероден неутралитет. Малко след това водещата социална медия "Фейсбук" (Facebook) обяви, че планира да изпълни стратегията си за нулеви въглеродни емисии до 2030 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!