Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през август

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През август 2020 година продажби на дребно в САЩ отбелязаха по-слабо от очакваното повишение. Това е сигнал за забавяне на потребителските разходи, тъй като допълнителните обезщетения за безработица бяха намалени за милиона американци, което сякаш е доказателство за отслабване на икономическото възстановяване от рецесията, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през август се повишиха с 0,6% до 537,5 млрд. долара спрямо юли, когато нараснаха с 0,9% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,2%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен растеж с 1,0%.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се увеличиха през август с 2,6 на сто.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през август с 0,7% при очаквания за повишение с 1,0%, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те се увеличиха с 0,7% при очаквания за повишение с 0,9 на сто.

Графика на продажбите на дребно на месечна база

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се понижиха през август с 0,1% спрямо юли, когато нараснаха с 0,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,3%. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Продажбите на дребно вече са с около 2% над нивата им от февруари - преди коронавирусната пандемия, но почти сигурно биха били доста по-високи, ако не беше се появила вирусна епидемия.

Въпреки че някои сегменти в сектора на дребно се представиха през последните месеци изненадващо добре, много от тях все още имат да извървят дълъг път. Така например продажбите в ресторантите са намалели с 21% в сравнение с година по-рано, а приходите в магазините за дрехи са намалели с 35%. Тези фирми просто не могат да се върнат към нормалния си бизнес, докато коронавирусът не изчезне.

Днешните по-слаби продажби на дребно следват данните от по-рано този месец, които показаха, че пазарът на труда в САЩ губи за втори пореден месец скоростта на рязко повишаване на заетостта, което беше факт през май и юни, когато бизнесът отвори отново, след като беше затворен от средата на март, за да се контролира разпространението на коронавируса.

Този силен растеж при разкриването на нови работни места се забави допълнително през август, докато новите заявления за обезщетения за безработица останаха на изключително високи нива и в началото на септември. В същото време производството също показва признаци на умора, след като неговият растеж се забави през миналия месец.

Трябва да се има предвид, че през юли изтече държавната програма за седмично субсидиране на безработните американски с по $600 и тя беше заменена от двойно по-ниски седмични добавки от $300, като при това тази помощ не е достъпна във всички американски щати, а самите средства за подпомагане се очаква да свършат този месец. Икономистите изчисляват, че намаленото обезщетение за безработица е намалило общите доходите в САЩ с около 70 милиарда долара през август.

При поне 29,6 милиона американски, ползващи обезщетения за безработица, признаците за забавяне на потребителските разходи (на продажбите на дребно) могат да засилят натиска върху Белия дом и Конгреса да рестартират прекъснатите преговори за друг фискален подпомагащ пакет.

Потребителските разходи претърпяха рекорден срив през второто тримесечие, след което в неговия край успяха да наваксат тези загуби. Но по-слабото нарастване на продажбите на дребно през август и изненадващото понижение на продажбите от т.нар. "контролирана група" предполагат, че ако тази тенденция продължи и през близките месеци, това би могло да доведе до по-бавен растеж на потребителските разходи през четвъртото тримесечие на годината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от

Излишъкът в хазната се топи

публикувано на 30.09.20 в 19:31
Брифинги на НОЩ

Най-четени