Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия желае сделка със САЩ за 1 млрд. евро, за да избегне санкциите за "Северен поток 2"

| обновено на 16.09.20 в 23:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е предложило да инвестира 1 милиард евро в два терминала за получаване на втечнен природен газ от САЩ в опит да убеди Вашингтон да се откаже от налагането на санкции по проекта за газопровода "Северен поток 2", съобщи в сряда немският седмични Die Zeit.

"В замяна на това САЩ ще позволят безпрепятствено финализиране и използване на" Северен поток 2", е заявил германският вице-канцлер и министър на финансите Олаф Шолц в писмо, адресирано до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, изпратено в началото на август, посочва изданието.

В писмото Берлин е подчертал, че "съществуващите правни възможности за санкции все още не са изчерпани".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви през юли, че Законът за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA) е актуализиран, за да включи и "Северен поток 2".

От друга страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че санкциите на Вашингтон "гарантират нелоялна конкуренция", докато Берлин го възприема като „опит за изнудване“.

Казусът „Навални“

Въпросът за доизграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще зависи от действията на Русия по случая с Алексей Навални. Това заяви днес пред медии говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от БТА.

Нямаме нова позиция по проекта. Ще се консултираме с партньорите от ЕС и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение според руските изявления, отбеляза Демер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна