Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин вероятно ще одобри сделката за TikTok с Oracle

Китайското правителство е малко вероятно да блокира споразумението между ByteDance Ltd. и Oracle Corp. относно TikTok, написа в сряда "Файненшъл таймс".

Съгласно споразумението ще бъде създадена нова компания със седалище в САЩ, която да управлява  китайската социалната мрежа TikTok, чийто мажоритарен акционер е компанията ByteDance.

Американската компания Oracle, който ще държи миноритарен дял в новата компания, ще обработва независимо данните на приложението за видео споделяне, пише финансовото издание.

По-рано днес беше съобщено, че администрацията на Тръмп преживява вътрешни спорове между тези служители, които подкрепят сделката, и тези, които са срещу нея.

Според кореспондентът на Fox Business News Чарлз Гаспарин, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и търговският съветник на Белия дом Питър Наваро са против сделка на Oracle Corp. с ByteDance Ltd..за TikTok.

Комисията по чуждестранни инвестиции ще определи окончателното решение по споразумението. Необходимо е обаче одобрението на президента Доналд Тръмп, което може да бъде спряно поради разногласията в администрацията.

По-рано TikTok заяви, че сделката с Oracle ще разреши опасенията на Вашингтон относно националната сигурност във връзка с китайската компания за видео приложения.

Междувременно американският републикански сенатор Марко Рубио, заедно със сенаторите Том Тилис, Роджър Уикър, Рик Скот, Дан Съливан и Джон Корнин, написаха писмото до американския президент Доналд Тръмп в сряда с молба да отхвърли предложената сделка между TikTok и Oracle, ако новата фирма остане обвързана с китайската компания ByteDance.

В писмото си до президента Рубио пише, че "сериозните въпроси" относно ролята на Oracle в сделката все още остават, както и въпросът за технологията, която Oracle ще предложи на Bytedance, и бъдещето на алгоритъма на приложението. Той добави, че всичко това са "значителни нерешени въпроси на националната сигурност".

Писмото е факт, след като през миналата седмица ByteDance заяви, че няма да продава или прехвърля алгоритъма зад приложението си за видео споделяне TikTok и е информирала за това свое решение правителството на САЩ и потенциалните купувачи на приложението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени