Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 5 милиона британци все още са в принудителен отпуск в края на юли

Около 5 милиона работещи британци останаха в частичен или цялостен принудителен отпуск в края на юли в сравнение с пика от малко под 9 милиона в разгара на най-строгата противоепидемична карантина. По този начин милиони трудещи в Обединеното кралство продължават да бъдат изправени пред несигурност с оглед на факта, че държавната схема за тяхното подпомагане изтича в края на следващия месец, съобщава Ройтерс.

Предварителни данъчни данни, публикувани в петък, показват, че работодателите са регистрирали 4,8 милиона служители като намиращи се в принудителен отпуск към 31-ви юли при пик от 8,9 милиона в началото на месец май.

Правителството заяви, че окончателните данни могат да покажат възходяща ревизия с около 10%, което предполага, че техният брой може дори да нарасне до 5,3 милиона.

От юли работодателите започнаха да връщат своя персонал на непълно работно време, но все още искат допълнителни държавния плащания за часовете, през когато техните служители не работят.

4,8-те милиона работни места, регистрирани като намиращи се в принудителен отпуск служители, включват 950 000 служители, които се върнаха отново на работа на непълно работно време, което обаче е по-малко от обичайното им работно време, посочи в петък британското финансовото министерство.

Финансовият министър Риши Сунак се противопостави на призивите за разширяване на антикризисната Схема за запазване на работа след края на октомври, но заяви, че ще бъде "креативен" в намирането на начини за минимизиране на всяко бъдещо нарастване на безработицата.

Бюджетните анализатори очакват тази програма да струва около 54 милиарда лири през осеммесечния период на нейната съществуване.

Използването на схемата варира значително в различните сектори, като повече от 40% от персонала в сектора на хотелиерството все още се намира в принудителен отпуск, докато само малка част от тези в сектори като финансите или изчислителните технологии, тъй като за техните служители е по-лесно да работят от вкъщи.

Нивото на безработица във Великобритания нарасна леко до 4,1% през трите месеца до края на юли, а Английската централна банка прогнозира, че то ще достигне до 7,5% към края на тази година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020