Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу полицейското насилие в Колумбия

Богота, 21 септември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Колумбия вчера се състояха протестни демонстрации срещу полицейското насилие и убийствата, извършвани от въоръжени групи, съобщи ДПА.

Протестите бяха организирани от синдикати, студентски организации и сдружения на гражданското общество, уточнява БТА. Те последваха три дни на бунтове и безредици през втората седмица на септември, отнели живота на 13 души. Полицията беше обвинена, че по време на сблъсъците е стреляла безразборно срещу демонстрантите.

Протестите бяха предизвикани от убийството на мъж от двама полицаи в началото на месеца в Богота, които го обвинили в нарушаване на ограничителните мерки срещу коронавируса.

По време на вчерашните демонстрации се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Демонстранти хвърляха камъни срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ, съобщи АФП. Най-малко девет души бяха арестувани за участие в нападения срещу банки и обществени сгради.

По данни на полицията 5600 души са участвали в общо 142 протестни акции в цялата страна.

Участниците във вчерашните демонстрации призоваха също правителството да сложи край на убийствата, извършвани от въоръжени групи. По данни на неправителствената организация Индепас, от началото на годината в Колумбия над 240 души са били убити при десетки кланета, свързани с конфликта между наркотрафиканти и властите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна