Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Банките са в много по-добро положение, отколкото по време на кризата през 2008 г.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банките в Съединените щати са в "много по-добро положение " и в "напълно различна ситуация", отколкото по време на финансовата криза през 2008-2009 година, посочи в четвъртък председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Пауъл заяви пред Сенатската банкова комисия, че в годините след кризата от 2008 г. е направено много за укрепване на капиталовите изисквания и оценка на рисковете в банковия сектор.

"Банките досега бяха източник на сила", обясни Пауъл, съгласявайки се със сенаторите, че кредитните институции се оказаха устойчиви на настоящата криза, предизвикана от коронавируса.

Шефът на Фед и американският финансов министър Стивън Мнучин заявиха, че основните приоритети на правителството при евентуален нов помощен пакет за икономиката трябва да бъдат предоставянето на заеми на малките бизнеси, които те могат да си позволят, и допълнителните помощи за милионите американци, които все още са безработни заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

На фона на слабите шансове за нов федерален помощен пакет членовете на комисията на Сената по банково дело инструктираха Мнучин и Пауъл да предложат подобрения в начина, по който да бъдат разпределени трите трилиона долара, вече отпуснати от Конгреса в помощ на американската икономика за преодоляване на негативните последици от пандемията от коронавируса.

Членовете на комисията от Демократическата партия приканиха Мнучин да се постарае да убеди републиканците в Конгреса да се съгласят за отпускане на повече средства в помощ на домакинствата и компаниите от тези, които са склонни да предвидят в евентуален нов помощен пакет. Републиканците в комисията призоваха демократите да обмислят варианта с по-малко средства в евентуалния нов пакет, за да може той да бъде одобрен и в двете камари на американския Конгрес.

Мнучин заяви, че предоставянето на достъпни заеми на бизнесите и на помощи на безработните трябва да са приоритет за Конгреса при приемането на евентуален нов помощен пакет.

Пауъл също изрази съгласие, че подкрепата за малкия бизнес и безработните трябва да е приоритет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна