Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЛС: Да не се отправят грешни внушения за ползите от мерките

Особено тревожни са посланията на лекари за носенето на маски

Снимка: blsbg.com

На фона на десетки човешки трагедии у нас, свързани с пандемията, в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение свързани с носенето на маските и коронавируса. Това обръщение отправят от Българския лекарски съюз след заседание на Управителния съвет.

Особено тревожни са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

"Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…"
"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава
. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало"- пише още в позицията на съсловната организация.

Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна - акцентират от БЛС.

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест.

В обръщението се заявява, че БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора.

БЛС призовава -  спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива.  Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене - посочват от организацията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.