Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: БВП на САЩ се очаква да скочи с 23 до 35% през третото тримесечие

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Икономиката на Съединените щати ще отбележи най-огромният скок в световната история през третото тримесечие на 2020 г., като брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасна с между 23% и 35%, заяви в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп.

В изказването си на кръглата маса Latinos for Trump американският президент заяви, че изборите през ноември са най-важните в историята на страната. "Има дух, който никога не съм виждал", каза той, позовавайки се на президентската си кампания.

"Демократите търсят най-голямото увеличение на данъците в историята на страната ни, ако Джо Байдън спечели изборите", отбеляза Тръмп, добавяйки, че кандидатът за президент на Демократическата партия "ще изпрати хиляди наши работни места в Китай", ако спечели изборите през ноември.

Междувременно бизнес телевизия CNBC съобщи, че членове на Камарата на представителите на Съединените щати от Демократическата партия могат да представят още следващата седмица своето предложение за нов финансов пакет, целящ облекчаване на кризата, причинена от коронавирусната пандемия.

Пакетът, по който работят демократите, е на стойност 2,4 трилиона долара.

Предишното предложение, направено от републиканците, успя да мине през Долната камара на американския парламент, но след това беше блокирано от сенаторите демократи в Горната камара.

Изявлението на Тръмп за БВП на САЩ и новината за подготвен нов антикризисен финансов пакет допринесоха за подем на американските пазари на акции, заличавайки първоначалния негативен старт на Уолстрийт.

Около два часа преди края на днешната търговия индексът DJIA нараства с близо 250 пункта (с 0,92%0, широкият индекс S&P 500 с 1,2%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,8%.

Въпреки това индексите DJIA и S&P 500 са на път да отбележат понижения за четвърта поредна седмица, докато Nasdaq може да отбележи позитивен финал на настоящата седмица, ако успее да задържи текущите печалби до края на търговията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!