Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всеки четвърти млад шофьор е седнал зад волана след употреба на алкохол и е извършил ПТП

Снимка: pressoffice@redcross.bg

„Една случайна среща преобърна живота ми в посоката на доброволчеството. Преди 13 години, когато бях в първите дни в гимназията, ме изпратиха от училищния вестник в Червения кръст да се поинтересувам какви добри дела правят и да отразя дейностите на нашите ученици там. В крайна сметка репортаж не написах, но още на първата обща сбирка с доброволците се включих активно в планирането на следващите акции и кампании“, това пише Станимир Бояджиев, председател на Българския младежки червен кръст в обръщение по повод кампанията "Алкохолът е лош шофьор. Ключът е в теб." БЧК подкрепя кампанията за поредна година.

Според статистиката от май до август тази година, от 245 регистрирани ПТП-та 51 са извършени от хора между 18 и 25 години. Само за четири месеца приблизително всеки четвърти млад шофьор е седнал зад волана след употреба на алкохол и е извършил ПТП. 

Целта на кампанията "Алкохолът е лош шофьор. Ключът е в теб" през 2020 г. е да поднови обществения диалог за проблема с пътната безопасност, като ангажира младите шофьори на възраст между 18-25+ години, които сега изграждат своите навици за шофиране и поведение на пътя. 

"БМЧК разработва няколко инициативи съвместно с редица държавни и местни институции. Такъв пример е кампанията „Детски полицейски управления“, наша дългосрочна превантивна програма в сътрудничество с организации и институции като МВР, МОН и други" - това посочва още Станимир Бояджиев.

Повече от 10 години младежите от БЧК работят и с голяма компания и по инициативата „Алкохолът е лош шофьор“, чиято цел е да промотира отговорната консумация и да ангажира обществото с отговорното поведение и безопасност на пътя.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от