Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артинсталацията "Сергия за хранителни отпадъци" представят на традиционния фермерски фестивал

Снимка: eea.europa.eu

На традиционния фермерски фестивал пред Министерството на земеделието, храните и горите от 12.00 часа на 7 октомври е първото представяне на артинсталация за хранителни отпадъци, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Артинсталацията "Сергия за хранителни отпадъци" представя по интерактивен начин сериозния проблем с хранителните отпадъци: от сергията на пазара, през готвенето в кухнята до съхраняването и всеки може да научи как не похабява храни. "Сергията" ще дава конкретна информация и практически съвети за ограничаването на хранителните отпадъци в домакинствата. 

През целия ден на фермерския фестивал – от 10.00 до 18.00 часа, посетителите ще получават наръчник с препоръки за пълноценното съхраняване и оползотворяване на храните, съвети за готвене с "отпадъци", както и бележник за планиране на пазаруването.

Поканени са да присъстват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, д-р Стоилко Апостолов – управител на фондацията "Биоселена", експертите от инициативата "Твоята храна" Драгомира Раева и Росен Василев, и авторите на инсталацията Симеон Василев и Весела Ножарова.

В Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно, а в България - около 670 000 тона храна също се изхвърлят всяка година. Основната причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване и готвенето без планиране. Проектът "Твоята храна" има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата. С финансовата подкрепа на ЕС "Твоята храна" работи в шест европейски страни, за да повиши осъзнатостта по проблема и да популяризира знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна