Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Христо Хинков: Нямам основание да подавам оставка

Пациентски организации "Заедно с теб" му поискаха оставката

Христо Хинков

„Нямам основание да подавам оставка“, каза пред БНР доц. Христо Хинков във връзка с искането на пациентска организация „Заедно с теб“ директорът на Националния център по обществено здраве и анализи да се оттегли от поста си.

Припомняме, че в писмо до медиите от организацията посочиха, че при тях са постъпили сигнали за неясноти относно обществените поръчки за ремонти, сключвани от НЦОЗА, включително се цитира, че за ремонт на тераса от Центъра са поискали от Министерство на здравеопазването 70 хиляди лева.

Според пациентската организация "НЦОЗА не прави и анализи по актуалната епидемична обстановка, свързана с коронавируса".

Всеки може да иска оставка, такова е времето. Но основанията на г-жа Пенка Георгиева са неоснователни. А причината една пациентска организация да се интересува от Центъра за обществено здраве, който не се занимава с пациенти, е лична“ – това заяви пред БНР доц. Хинков и поясни:

„Причината за атаката, е че преди повече от месец, след доклад на главния секретар на Центъра, не продължихме изпитателния срок на близък на Пенка Георгиева, който работеше при нас. В доклада на главния секретар се посочва, че този служител не се справя с работа, забавя обществени поръчки и ремонти, има и други нарушения“.

Във връзка с питане от пациентската организация „Вярно ли е, че за терасата пред Центъра по хигиена, която е широка около 2 м, от центъра са поискали от МЗ и са заложени в „Капиталови разходи“ 70 000 лв. за лек ремонт?“ доц. Хинков заяви пред БНР:

„Бяха ни предложени три оферти, като най-високата е 70 хиляди лева. Изпратихме до МЗ тази с цена 55 хиляди лева, с които да ни финансират за тераса от 258 кв.м, която е в доста лошо състояние. – обект, за който сме писали множество доклади с молба за средства. Но това не се осъществи – те не ни отпуснаха тези средства“.

БНР разполага с офертните предложения за терасата и писмото до заместник-министъра Жени Начева за необходимостта от капиталови разходи за НЦОЗА за 2020 година.

Във връзка с питането на „Заедно с теб“ „Защо НЦООЗА не прави анализи по актуалната епидемична обстановка, свързана с коронавируса“ доц. Хинков заяви:

„Справянето с пандемията от Covid-19 e възложено на институции, които имат това задължение и имат експертиза за това. Това са на първо място Националният център по заразни и паразитни болести, след това Главният държавен здравен инспектор и Националният оперативен щаб.

НЦООЗА

Центърът събира данните, които ни подават Регионалните здравни инспекции за броя на заразените с коронавируса лица, и след като ги обобщим ги подаваме тези данни към НОЩ и МЗ – това е нашата задача, определена от Министерство на здравеопазването. Освен това ние се включихме с наши експерти още от началото на пандемията, за да подпомагаме работата на горещия телефон за въпроси за коронавируса, създаден към Министерство на здравеопазването“, това поясни още обвиненията доц. Христо Хинков.

„На нашия сайт се качва информация от СЗО за коронавируса“.

Относно настояването на пациентски организации „Заедно с теб“ да се свика Национален клиничен форум, на който ясно и недвусмислено да се каже: кои са схемите, които не са предотвратили смъртта, въпреки всичко, кое се знае за вируса, кои са алгоритмите, болниците, лекарите, които лекуват успешно коронавируса, доц. Хинков изтъкна:

НЦООЗА не се занимава и не участва в лечебната дейност в страната. Ние се занимаваме с общественото здраве. Не се намесваме в работата на лечебните заведения и лечението на пациентите“.

"При последния одит на Инспектора на Министерския съвет не бяха установени никакви нарушения и имаше положителен доклад", уточни още доц. Хинков.

Той подчерта пред БНР, че е изпратил тези свои писмени аргументи, отнасящи се до исканата му оставка от пациентски организации „Заедно с теб“, до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От МЗ са отговорили, че при тях не е постъпвало писмо от пациентската организация за исканата му оставка.

Отговорът на доц. Хинков е публикуван и на сайта на НЦООЗА.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна