Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени "изсветлиха" крави, за да ги направят по-устойчиви на глобалното затопляне

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Учени от Нова Зеландия са направили крави от породата Холщайн по-светли, за да станат добичетата по-устойчиви на глобалното затопляне, пише сп. "Ню сайънтист".
За целта специалистите са използвали технология за генно редактиране. В резултат на експеримента са се родили телета със сиво-бяла окраска.

В наши дни селското стопанство страда от рязкото изменение на климата повече от другите сектори на икономиката. Това се дължи на факта, че много породи животни не са приспособени към продължителна суша или горещо време и поради това са податливи на редица болести и вредители.

Кравите от породата Холщайн, например, страдат от топлинен стрес по време на горещини - животните произвеждат по-малко мляко, размножаването им също страда. Причината за това е характерният им пъстър цвят с тъмни петна по козината, които поглъщат слънчевите лъчи.
Търсейки решение на проблема, учените предлагат кравите да бъдат "изсветлени" чрез генно редактиране, в резултат на което да станат по-малко уязвими на горещини.

За да направят петната на животните сиви, вместо черни, и така те да поглъщат по-малко топлина, новозеландските специалисти от AgResearch са използвали технологията за редактиране на гени CRISPR, която преди броени дни беше отличена с Нобелова награда за химия.

Целта на експеримента е била да бъде понижен топлиният стрес при животните, причинен от глобалното затопляне.

"Редактирането на генома е обещаващ подход за бързо подобряване и адаптиране на добитъка към променящите се условия на околната среда", казва Гьоц Лайбъл от
AgResearch. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна