Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън предупреди Меркел и Макрон, че Великобритания е готова за Брекзит без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е казал на германския канцлер Ангела Меркел, че "макар постигането на Брекзит споразумение в следващите дни да бъде от полза както за Европейския съюз, така и за Великобритания, Лондон също така е готов да се изправи срещу сценарий, при който не е постигнато споразумение, заявиха в неделя от кабинета на премиера.

В телефонен разговор с Меркел британският министър-председател е повторил, че риболовът и равнопоставеността са областите, изискващи най-голямо внимание поради "значителните пропуски", които съществуват между позициите на Лондон и ЕС по тези въпроси.

Ден по-рано Борис Джонсън е отправил подобно послание и към френския президент Еманюел Макрон.

В телефонен разговор Джонсън е казал на Макрон, че страната му ще проучи всички начини за постигане на търговско споразумение с Европейския съюз след Брекзит, заявиха от Даунинг Стрийт в събота.

Джонсън е "подчертал, че през следващите дни трябва да се постигне напредък, за да се преодолеят значителните пропуски, особено в областта на рибарството и равнопоставеността, чрез процеса на интензивни разговори между главните преговарящи", заяви премиерският кабинет и добави, че "той е подчертал, че сделката е по-добра и за двете страни, но също така, че Обединеното кралство е готово да прекрати преходния период в края на годината при условия, подобни на австралийските търговски договорености с ЕС, ако не може да бъде постигано двустранно споразумение".

В неотдавнашни информации се посочва, че главния европейски преговарящ Мишел Барние планира да удължи преговорите с Великобритания и след 15 октомври - срокът, който Лондон определи като крайна дата за постигане на сделка с ЕС.

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщи, че френският президент Еманюел Макрон и други лидери на ЕС ще настояват за строги правила при прилагане на всяка евентуална търговска сделка с Великобритания, предупреждавайки, че желанието на британския премиера Борис Джонсън да отмени Брекзит договора показа, че не може да се вярва на думата на Великобритания.

Дипломати от ЕС заявиха пред финансовото издание, че лидерите на Европейската среща на върха, която започва този четвъртък, ще призоват европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние да осигури, че "равните условия" за европейския бизнес, конкуриращ се с британските компании, ще бъдат гарантирани от правото на Брюксел да предприеме бързи ответни действия, ако Великобритания наруши двустранните ангажименти.

Франция и други риболовни държави в ЕС ще подчертаят решимостта си да запазят квотните права в британски води, оставяйки на Барние ограничено пространство за маневриране при продължаващите преговори с Лондон, съобщава "Файненшъл таймс".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!