Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспех в преговорите на ОИСР относно глобалния цифров данък

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви в понеделник, че групата не е постигнала споразумение относно въвеждането на глобален данък за големите цифрови компании, въпреки че е успяла да изготви набор от принципи по отношение на корпоративното данъчно облагане, съобщава Ройтерс.

Дигиталните данъчни преговори ще бъдат удължени до средата на 2021 г., тъй като основните политически въпроси все още остават нерешени, посочи ОИСР.

Близо 140 страни се споразумяха в петък да продължат преговорите, след като избухването на коронавирусната пандемия и колебанието на САЩ преди президентските избори намалиха рязко шансовете за постигане на подобна сделка до края на настоящата година.

Нараства обществения натиск върху големите печеливши транснационални компании да плащат своя дял съгласно международните данъчни правила с оглед на пандемията от Covid-19 и напрегнатите националните бюджети, се посочва в договореното споразумение на страните членки на ОИСР.

Целта е да се актуализират международните данъчни правила за ерата на дигиталната търговия и по-специално да се обезсърчат големите интернет компании като Google, Facebook и Amazon да отчитат печалбите си в страни с ниски данъци като Ирландия, независимо къде се намират техните клиенти.

Досега преговорите със Съединените щати бяха един от основните проблеми.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия предупреди по време на пресконференция, че непостигането на сделка ще доведе до търговска война и ще "причини много, много сериозен и изключително скъп неуспех", особено като се има предвид продължаващата пандемия на коронавируса и нейното икономическо въздействие.

"При най-лошия сценарий - глобална търговска война, предизвикана от едностранни данъци върху цифровите услуги в световен мащаб - неспособността да се постигне споразумение може да намали глобалния БВП с повече от 1% годишно“, изчислява ОИСР.

Обратно, новите правила за цифрово данъчно облагане и предложения глобален минимален данък биха увеличили глобалния корпоративен данък върху доходите в световен мащаб с от 1,9% до 3,2%, или с около 50 млрд. до 80 млрд. долара годишно.

Общата сума може да достигне 100 млрд. долара, ако се включи и съществуващия минимален данък в САЩ върху печалбите зад граница, възлизащ на 4% от световния корпоративен данък, каза ОИСР. Междувременно всяко забавяне на глобалния растеж би било не повече от 0,1% в дългосрочен план, изчислява организацията.

Докато страните се споразумяха за планове на ОИСР за бъдеща сделка, оставащият ключов въпрос, който трябва да бъде решен, е обхватът на предприятията, които трябва да бъдат включени, което впоследствие ще улесни съгласуването на техническите параметри, посочи данъчният ръководител на ОИСР Паскал Сен Аманс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна