Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският внос и износ продължават да нарастват през септември

Китайският експорт се увеличи за пореден месец през септември, след като все повече търговски партньори на азиатската държава продължиха да разхлабват коронавирусните рестрикции през лятото и в началото на есента въпреки надигащата се втора вълна на инфекция в световен план. В същото време вносът в Китай нарасна с най-силно темпо от началото на годината, което е сигнал за засилващото се вътрешно търсене и потребление.

Това показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сигнализират че възстановяването от коронавирусната криза на втората по сила световна икономика продължава да набира скорост.

Износът от Китай се увеличи през септември с 9,9% спрямо година по-рано след спад повишение с 9,5% през август и очаквания за растеж с 10 на сто.

Китайският внос пък сочи с цели 13,2% на годишна база след понижение с 2,1% месец по-рано и очаквания за много слабо повишение с 0,3%. Това представлява най-солидното увеличаване на импорта от началото на годината

С оглед на резкия отскок на вноса търговският излишък на Китай през септември се сви до 37 млрд. долара от 58,9 млрд. долара през август и при очаквания на финансовите пазари за позитивен баланс в размер на 58,4 млрд. долара.

Силното търговско представяне предполага, че китайските износители се възстановяват бързо от понесения удар от коронавирусната пандемия по отношение на чуждестранни поръчки. В момент на рестартиране на глобалната икономика, китайските фирми бързат да грабнат пазарен дял, докато техните чуждестранни конкуренти продължават да изпитват трудности с намаления производствен капацитет.

"Голямата картина е, че изходящите доставки остават силни, като известното отслабване при търсенето на свързани с Covid-19 стоки, като маски за лице, се компенсира най-вече от възстановяването на по-широкото търсене на потребителски стоки, произведени в Китай“, посочи Джулиан Евънс-Причард, старши икономист в Capital Economics, цитиран от Ройтерс.

Според него скокът на вноса в Китай предполага, че вътрешните инвестиционни разходи остават силни.

През миналия месец Китай закупи повече соя, зърнени храни, полупроводникова техника, медни и стоманени продукти, показват официални данни. Анализаторите очакват вносът да продължи да се подобрява, подкрепен от засилване на вътрешното търсене.

Китайският търговски излишък спрямо САЩ се сви през септември до 30,75 млрд. долара от 34,24 млрд. долара през август.

Главният икономист в Morgan Stanley Huaxin Securities посочи, че по-големите покупки на американски селскостопански и енергийни продукти с оглед на осъществяването на "Фаза 1" от търговската сделка между Пекин и Вашингтон, както и възобновяването на логистичните услуги в САЩ и Европа са допринесли за засилването на китайския импорт.

През август най-висшите американски и китайски търговски официални представители потвърдиха по време на телефонни разговори ангажимента си към "Фаза 1"на двустранната търговска сделка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна