Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мишел Израел: Няма връзка между електромагнитните полета и вирусите

Няма никаква връзка между електромагнитните полета и лъчения и вирусите, още по-малко с коронавируса“. Това каза за БНР проф. Мишел Израел от Националния център по обществено здраве и анализи, преподавател в Медицинския университет в Плевен в катедра „Хигиена“.

Проф. Израел е представител на България в Световната здравна организация в съветническия комитет по проблемите на нейонизиращите лъчения, електромагнитни полета, лазери и оптични лъчения.

„Безопасни за здравето на децата са мобилните термометри, с които всяка сутрин им се мери температурата на входа на училището. Това не е инфрачервена светлина, а просто червена лампа. По различно е действието на терморамките по КПП-ата, защото те излъчват, за да могат да засекат метални предмети, но през тях се преминава за секунди“, поясни експертът.

Ученият коментира изказвания в публичното пространство, че като причина за разпространение на коронавируса може да бъде електромагнитното замърсяване, електромагнитната мъгла заедно с физико-химическото замърсяване на обществото, които са предпоставящи фактори за развитие на вирусните заболявания, включително и на Covid-19:

„Нищо подобно! По-точно, бактерии могат да бъдат убивани с електромагнитни лъчения, на такъв принцип са бактерицидните лампи. Ултравиолетовото лъчение също се използва за убиване на вируси, включително и като мярка за дезинфекция срещу коронавнируса в болниците и университетите“.


Специалистът предупреждава, че различните видове ултравиолетови лампи се използват, но без да има присъствие на хора, защото вредят на кожата и на роговицата на очите.

Електромагнитните полета, от където и да се излъчват – радио, телевизия, мобилен оператор, станция, не може да има никаква връзка с микроорганизмите… При физико-химическото замърсяване, което е замърсяването на въздуха, може да се намали имунната система на човека, но то не разпространява вирус“, изтъкна още проф. Израел.

Интервюто с проф. Мишел Израел можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна