Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо повишение на продажбите на нови коли в ЕС за 2020 г, но при пореден срив в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на нови автомобили в ЕС нараснаха слабо през септември за пръв път през настоящата година, но в рамките на България те се понижиха с цели 27,7%, показват последни данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA),

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се увеличиха през септември с 3,1% на годишна база след спад с 18,9% през август, достигайки регистрирани 933 987 нови автомобили спрямо 906 197 година по-рано (през септември 2019 г.). Това е първото, макар и слабо нарастване през 2020 г., което сякаш е сигнал за постепенно възстановяване на автомобилната индустрия - една от силно засегнатите от коронавирусната криза по-рано през годината.

Водещите четири автомобилни пазари в Европа показват смесени резултати, като в Испания беше отчете спад при продажбите с 13,5%, а във Франция с 3,0%, докато в Италия беше отчетен ръст с 9,5% и в Германия с 8,4 на сто.

За първите девет на 2020 г. обаче новорегистрираните автомобили в ЕС се понижиха с 28,8% спрямо година по-рано, достигайки 7 058 090, като в Испания спадът беше с цели 38,3%, в Италия - с 34,2%, Франция - с 28,9% и Германия - с 25,5%.

Въпреки позитивните данни за септември, влиянието на коронавирусната пандемия все още натежава силно върху състоянието на европейския автомобилен пазар, отбеляза ACEA.

Обобщените данни на ACEA за ЕС не включват Великобритания, която напусна съюза на 31-ви януари тази година. Само в рамките на Обединеното кралство обаче продажбите на нови автомобили през септември се понижи с 4,4% до 328 041 спрямо година по-рано, докато през първите девет месеца на настоящата година беше отчетен спад от 33,2 на сто.

В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители показват, че коронавирусната криза продължава да засяга сериозно автомобилния пазар у нас.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България се свиха през септември с 27,7§ спрямо година по-рано след спад с 34,5% през август, достигайки 1 823 броя спрямо 2 522 новорегистрирани автомобили през август 2019 година.

За периода от януари до септември включително регистрацията на нови автомобили в нашата страна пък се понижи с цели 36,7% до общо 17 029 спрямо 26 894 през същия 9-месечен период на 2019 г.

Повечето водещи автомобилни компании в ЕС отчетоха повишение на продажбите през септември, но в рамките на първите двете месеца те продължаха да бъдат засегнати негативно от коронавирусната криза, довела до силен икономически спад през второто тримесечие.

Продажбите на автомобили от немския автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen Group) се увеличиха през септември с 9,0% на годишна база. В същото време Volkswagen увеличи и част от своя пазарен дял до 23,1% спрямо 21,9% през септември 2019 година, запазвайки лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Най-силен отскок в продажбите с 14,4% беше отчетен от италианската FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chrysler и Alfa Romeo), следвана от френската компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) с повишение от 9,7 на сто. В същото време обаче другата голям френска автомобилна компания - PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) продължи да отчита спад с 11,8% на продажби на нови автомобили.

Продажбите на нови автомобили на немските BMW Group и Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) пък се свиха през септември съответно с 3,5% и с 2,0%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!