Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варшава с ново гражданско движение "Обща Полша"

Като опозиция ние трябва да сме готови да спечелим изборите след три години, каза Рафал Тшасковскиа може би и по-рано

Рафал Тшасковски
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кметът на Варшава и бивш кандидат за президент на Полша Рафал Тшасковски обяви създаването на ново гражданско движение, чиято цел е да помогне на опозицията срещу управляващата партия "Право и справедливост", съобщава БТА.

Тшасковски се надява движението да се възползва от потенциала на над 10 милиона избиратели, които го подкрепиха през юли на балотажа на президентските избори срещу действащия президент Анджей Дуда.

След консултации с гражданите ще съставим списък с въпроси, по които има общо мнение, и ще предложим законодателни решения. Толкова много неща ни разделят. Човек би помислил, че сме разединени завинаги, но аз вярвам, че има ценности, идеи, които споделяме, каза Тшасковски, цитиран от ДПА.

Движението "Обща Полша" (Wspolna Polska) ще функционира отделно от политическите партии, макар че се смята за близка до опозиционната "Гражданска платформа", в която Тшасковски е заместник-председател.

По време на презентацията той отправи остри критики срещу управляващата партия "Право и справедливост", включително за отговора на пандемията и нарушаването на върховенството на закона.

"Като опозиция ние трябва да сме готови да спечелим изборите след три години, а може би и по-рано. Трябва да сме готови да вземем властта и да управляваме" каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени