Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Антикризисните стимули в ЕС не трябва да бъдат изтеглени преждевременно

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата в Европейския съюз трябва да са убедени да не оттеглят преждевременно икономическите стимули на фона на пандемията от коронавируса, заяви в публикувано в понеделник интервю президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Лагард подчерта, че новите антипандемични мерки ще повлияят на икономическото възстановяване. В интервю за френското издание Le Monde централният банкер посочи, че всички стимули трябва да бъдат добре насочени и да бъдат предоставяни бързо, така че членовете на ЕС да не "пропуснат историческата възможност".

Европа трябва да разпредели своя фонд за възстановяване на засегнатите от пандемия икономики на стойност 750 млрд. евро и трябва да обсъди създаването на постоянен фискален инструмент за блока, заяви още президентът на ЕЦБ.

Агенция Ройтерс напомня, че има противоречия сред европейските лидери относно многогодишната схема за отпускане заеми и грантове, наречена "ЕС от следващо поколение", което повишава риска паричните средства да не започнат да достигат навреме до най-тежко засегнатите държави.

"Целта на Комисията е да може да се разпределят тези средства в началото на 2021 г. и този график трябва да бъде спазен", посочи пред Le Mond г-жа Лагард и допълни: "Нуждаем се също така и от бърз политически напредък, по-специално от приемането на мерки от националните парламенти".

Лагард добави, че средствата трябва да бъдат конкретно насочени, в противен случай те ще се загубят в "административния лабиринт" и няма да успеят да подкрепят трансформацията на реалната икономика в света след пандемията.

Тя също така каза, че европейските лидери трябва да обмислят възможността фондът за възстановяване да стане постоянен - табу в някои по-консервативни страни - и да обсъдят създаването на постоянен бюджет за еврозоната.

"Смятаме, че е от съществено значение мрежите за фискална безопасност, които правителствата въвеждат по време на тази криза, да не бъдат изтеглени твърде рано“, каза Лагард.

Тя отбеляза, че ЕЦБ ще актуализира прогнозата си за брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за 2020 г. и че тази прогноза може да се влоши спрямо текущия очакван спад от 8%, ако разпространението на пандемията не бъде ограничено.

По отношение на паричната политика Лагард до голяма степен повтори стандартните насоки на ЕЦБ, като каза, че инструментариумът на банката далеч не е изчерпан и централните банкери биха обмислили допълнителни стимули, ако това е необходимо. Тя отбеляза, че икономическото възстановяване е започнало да губи възходящия импулс на фона на въвежданите нови противоепидемични рестриктивни мерки.

Според Кристин Лагард цифровото евро няма да замени банкнотите, а да ги допълни.

На въпрос дали цифровото евро е политически отговор на дигитализацията на китайския юан, централният банкер каза, че то е просто по-ефективно, по-евтино, защитава неприкосновеността на личния живот, осигурява проследимост и е по-екологично. Този ход също така може да помогне за укрепване на еврото в международен план и да намали разходите за парични преводи между държавите, добави Лагард.

"Въпросът е просто да направим нашата валута годна за дигиталната ера. Когато видим колко бързо се разпространяват цифровите плащания, особено сред младите хора, е важно да отговорим на това търсене", заяви тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна