Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на хепатит А в Старозагорска област

Нарастващият брой на заразени с коронавирус по света и у нас изправя лекарите пред трудности и предизвикателства. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Преди броени дни проф. Пекова и екипът й бяха удостоени с почетен знак и грамота за принос в развитието и утвърждаването на авторитета на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора.

Проф. Пекова изрази тревога от ръста на заболели от Covid-19 хора, които се нуждаят от хоспитализация. По думите й в Клиниката по инфекциозни болести все още има места, макар и не много, но „непрекъснато идват линейки, които карат хора“. 

Имаме и тежки случаи, дори повечето са такива. Налага се да бъдат поставяни на кислород. Дори се стига до моменти, в които инсталацията няма толкова изводи, за да подаде на всички нуждаещи се“, алармира проф. Пекова.

Към настоящия момент 27 лица са с коронавирус, като 23 –ма от тях са потвърдени, а четирима чакат резултат. Общо 50 легла за лечение на заразени с Covid-19 и два денонощни амбулаторни кабинета в Клиниката обслужват пациенти. 

Проф. Пекова предупреди за епидемичен подем на заболеваемостта от хепатит А. Специалистите наблюдават взрив на заразени в Казанлък, Мъглиж и околните села.

Общо 8 лекари работят в Клиниката по инфекциозни болести, но те са крайно недостатъчно, липсват и медицински сестри, сподели проф. Пекова. 

Как да различим симптомите на сезонния грип от тези на коронавируса? Чуйте от разговора на Зорница Семерджиева с проф.д-р Лилия Пекова в приложения звуков файл:





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна