Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция забрани използването на технологии на ZTE и Huawei в своята 5G мрежа

Швеция забрани използването на оборудване на китайските технологични компании Huawei и ZTE в своята 5G мрежа, съобщи във вторник шведският орган за пощи и телекомуникации (PTS), след като представи резултати от търговете за честотните ленти от 3,5 GHz и от 2,3 GHz, съобщава Ройтерс.

Компаниите Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige и Teracom получиха одобрение за проекта при условие, че не използват технологии от китайските фирми, обясниха от PTS и казаха, че са взели това решение след разглеждане на заявления заедно с шведската служба за сигурност и шведските въоръжени сили за осигуряване на сигурността на страната.

PTS също така подчерта, че всяка инфраструктура, базирана на технологии на ZTE или Huawei, трябва да бъде премахната от Швеция и че всички централни функции, които са в чужбина, трябва да бъдат преместени в страната до 2025 година.

Европейските правителства преоценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежите си от пето поколение след натиска от САЩ, според които китайските технологии представляват опасност за националната сигурност.

През юли Великобритания също нареди оборудването на Huawe изцяло да бъде отстранено от британската 5G мрежа до 2027 година, като стана една от първите европейски страни, взели подобно решение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна