Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Американците все по-малко вярват на Тръмп след заразяването му с коронавирус

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

След като наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп беше диагностициран с положителен тест за коронавирус, доверието на американските избиратели спрямо него по отношение на пандемията става все по-малко, разкрива ново проучване на Axios/Ipsos, публикувано във вторник.

Диагнозата Covid-19 повлия отрицателно на мненията на 62% от демократите, на 40% от независимите избиратели и значително по-малко - на 11% от републиканците. Като цяло, около 37% от участниците в анкетата посочват, че са по-малко склонни да се доверят на президента по въпросите, свързани с пандемията, след като той даде положителен тест за коронавирус.

Междувременно последно национална проучване на "Ню Йорк Таймс" отчете преднина от 9 пункта на Байдън пред Тръмп.

Демократичният кандидат за президент Джо Байдън има преднина от девет пункта пред президента на САЩ Доналд Тръмп в последна национална анкета, проведена от "Ню Йорк Таймс" и "Сиена Колидж", публикувана във вторник. 50% от вероятните избиратели са предпочели Байдън, докато 41% са заявили, че ще гласуват за Тръмп, 3% са избрали един от останалите кандидати, докато останалите 6% не са решили как ще гласуват. Статистическата грешка на проучването от 3,4 на сто.

От 987 анкетирани 46% категорично не одобряват начина, по който Тръмп се справя с президентството си, докато 35% категорично го одобряват, показва още това проучване. 55% пък смятат, че Америка е в по-лошо положение отпреди четири години, в сравнение с 39%, които смятат, че е по-добре.

Гласоподавателите се доверяват повече на Байдън, че той ще успее да се справи по-добре с коронавирусната пандемия, като така смятат 52% от анкетираните американци, докато 40% смятат, че Тръмп се справя добре в пандемичната ситуация. В същото време двамата кандидати се различават само с един пункт в полза на Тръмп отново управлението на икономиката.

Неотдавнашно проучване на NBC News/Wall Street Journal разкри, че съперникът на Тръмп на президентските избори през 2020 г. Джо Байдън го води с 11 пункта на национално ниво. Друг национален на Opinium/Guardian US пък установи, че бившият вицепрезидент на Обама изпреварва Тръмп с цели 17 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени