Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лагард обявява процедура на ЕЦБ за подаване на сигнали за нередности

Новата коронавирусна вълна представлява значителен риск за икономическите перспективи

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард разкри в сряда, че ЕЦБ ще въведе нова процедура по отношение на докладването на нарушения пред централната банка на еврозоната.

Новият набор от правила ще включва "много солидна защита срещу ответни мерки" по отношение на подателите на сигнали и ще позволи на ЕЦБ да "практикува това, което тя проповядва по отношение на прозрачността", добави г-жа Лагард.

Тя отбеляза, че официалното съобщение за новия механизъм ще бъде публикувано по-късно през деня, а самата платформа за подаване на сигнали за нередности ще започне да работи след седмица.

Междувременно в интервю за френския новинарски канал LCI (La Chaîne Info, или The News Channel) Кристин Лагард посочи, че "неочакваният по-ранен скок на случаите на коронавирус в цяла Европа представлява значителен риск за икономическите перспективи".

"Повечето учени от еврозоната очакваха епидемията да се разрази отново през ноември или декември. Тя обаче дойде по-рано и това беше изненадващо. Това не е добра поличба".

Предупреждението на Лагард идва само часове, след като снощи главният икономист на ЕЦБ Филип Лан заяви пред германската телевизия RTL, че "трябва да се подготвим за по-лоши сценарии, ако не може да бъде ограничена коронавирусната пандемия".

Днес пък Филип Лан отбеляза, че в момента "изглежда, че икономиката не се нуждае от лихвени проценти, за да работи", предвид глобалните промени по отношение на "демография, технологии, производителност и най-вече дигитализация".

Той подчерта, че поддържането на ниски лихвени проценти не е само решение на ЕЦБ, а "има глобална структурна сила".

"Ако се опитаме да се противопоставим на това, ако се опитаме да повишим лихвените проценти, ще трябва да се изправим пред ситуация с по-голяма безработица и по-лошо функционираща икономика", отбеляза той.

Главният икономист на ЕЦБ заключи, че решенията за лихвените проценти ще трябва да се взимат в съответствие с начините, по които технологията и цялостната финансова система се "променят с течение на времето".

През следващата седмица предстои редовното заседание на ЕЦБ за водената от банката парична и лихвена политика, като мнозинството икономисти и анализатори не очакват промяна в настоящата политика поне до декември.

Очаква се централната банка да увеличи програмата си за покупка на т.нар. "пандемични облигации" (извънредната коронавирусната програма за "количествени облекчения") на стойност 1,35 млрд. евро на последното за годината заседание.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Природният газ поевтинява с 1,8%

обновено на 01.12.20 в 13:53