Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО подкрепя удължаване на договора Нов СТАРТ

От Кремъл също обявиха готовност за удължаване на Нов СТАРТ

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че организацията изцяло подкрепя удължаването на Нов СТАРТ - договорът за намаляване на ядрените оръжия между САЩ и Русия, който трябва да изтече на 5-и февруари догодина.

Неговото изказване е факт, след като снощи стана ясно, че Съединените щати и Русия ще възобновят преговорите за ограничаване на ядреното оръжие и за удължаване на срока на договора Нов СТАРТ.

Столтенберг също така каза, че НАТО е помогнало Европа да намали капацитета на ядреното оръжие с повече от 90% през последните три десетилетия.

Преди срещата на върха на министрите на отбраната на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзническите страни да се съгласят да създадат нов космически център в Германия, за да подкрепят мисиите на организацията по целия свят. Той обаче допълни, че целта на НАТО не е да "милитаризира" космоса.

Европейските членове на НАТО и Канада са увеличили разходите си за отбрана с 4,3% през 2020 г., заяви още генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция преди срещата на министрите на отбраната на НАТО. "Увеличението е с 4,3%. Това е шеста година на увеличени разходи от европейските съюзници и Канада, очакваме тази тенденция да продължи", посочи той.

Според него съюзниците ще продължат да увеличават инвестициите в "работна ръка и ресурси, както и в участие в операции".

Генералният секретар на Алианса също така коментира и въпроса с намаляването на военното присъствие на НАТО в Афганистан, като заяви, че процесът на изтегляне ще продължи при условие, че талибаните спрат насилието и допринасят за процеса на прекратяване на огъня.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия се надява да продължи преговорите си по Договора за намаляване на стратегическото въоръжение (СТАРТ) със САЩ и да постигне удължаване на споразумението, тъй като това би било от полза за мира в целия свят.

Песков обаче разкритикува Вашингтон заради санкциите, които наложи на плавателните съдове, работещи по проекта за газопровод "Северен поток 2", като го нарече "неразделна част от нелоялната конкуренция". "Разбира се, това вреди на двустранните отношения", заключи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна