Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден интерес към първата емисия еврооблигации за схемата SURE

Първата емисия на Европейския съюз на облигации за финансиране на схемата за частична трудова заетост SURE в условията на Covid-19 породи много силно инвеститорско търсене, което е достигнало 233 милиарда евро, съобщиха банките, наети за продажбата, цитирани от Ройтерс.

Агенция отбелязва, че това е безпрецедентна сума в историята на дълговите пазари и е обещаващо начало на програмата, която се очаква да превърне ЕС в най-големия дългов емитент на стария континент.

Продажбата се направлява от водещи банки като Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura и UniCredit.

ЕС получи 17 милиарда евро от емисия т.нар. "социални" облигации с 10 и 20-годишни падежи. Тази операция представлява първия етап от план, според който дългът на ЕС за финансиране на двете му програми за подкрепа на страните членки ще се увеличи 15 пъти за по-малко от 10 години, отбелязва Ройтерс.

Събраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите от ЕС като заеми за покриване на разходите, пряко свързани с финансирането на схемата за работа на непълно работно време и други мерки в отговор на пандемията от Covid-19.

В очите на инвеститорите тези ценни книжа имат предимството, че предлагат доходност близка до тази на френските държавни облигации и по-висока кредитна оценка. Две от трите водещи рейтингови агенции дават на ЕС най-високата степен на оценка от "ААА".

Постигната доходност на емитираните от ЕС 10-годишните облигации за 10 млрд. евро беше определена на -0,238 процентни пункта, а на 20-годишните книжа за 7 милиарда евро беше 0,131 проценти пункта, съобщава Ройтерс, цитирайки информация на една от банките, осъществяващи аукциона.

В същото време търсенето на тези еврооблигации е било за над 145 милиарда евро по отношение на 10-годишните облигации и за 88 милиарда евро при 20-годишните книжа.

Според анализатори предстои ЕЦБ да изкупи голяма част от емитираните облигации на вторичния пазар в рамките на собствените си програми за икономическа подкрепа, известни като "количествени улеснения", което допълнително подкрепя търсенето на проведения аукцион.

ЕС планира да получи около 30 милиарда евро тази година за програмата SURE, но общата сума може да достигне 100 милиарда евро.

През 2021 година Европейският съюз ще започне да емитира и облигации за набиране на средства за изпълнението на програмата за икономическото възстановяване от коронавирусната криза, която е на стойност 750 млрд. евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени