Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ глобиха Goldman Sachs с 2,9 млрд. долара заради скандала с фонда 1MDB

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката Goldman Sachs International с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd, известен още като 1MDB.

"Фирмите играят решаваща роля в борбата с финансовите престъпления и в подпомагането на поддържането на целостта на финансовата система. Неспособността на Goldman Sachs да предприеме подходящи действия, в този случай показва, че тя не е приела сериозно тази отговорност", заяви изпълнителният директор на FCA Марк Стюард. "Няма амнистия за фирми, които се справят лошо с финансовата престъпност и размерът на глобата на Goldman Sachs отразява това", добави той.

По-рано тази година Goldman Sachs постигна споразумение с малайзийските власти за 3,9 млрд. долара, за да уреди скандала около действията на банката по отношение на инвестиционния фонд.

Междувременно стана ясно, че банката Goldman Sachs е постигнала споразумение и с Министерството на правосъдието на САЩ да плати 2,9 млрд. долара, след като се призна за виновна относно своята роля в  в корупционния скандал с 1MDB в Малайзия.

Самата кредитна институция обяви, че ще поиска да бъдат върнати 174 милиона долара заплати и бонуси, изплатени на настоящи и бивши ръководители в компанията по време на корупционния скандал. Компанията заяви, че това ще засегне главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, както и неговия предшественик Лойд Бланкфайн и банкерите, пряко замесени в скандала.

Goldman Sachs също така разкри, че във връзка със скандала с фонда 1MDB ще трябва да изплати общо около 5,1 млрд. долара.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна